Construcție acoperiș

Construirea acoperisului sau dulgheria se refera la structura de rezistenta a acestuia. Pentru o protectie sporita, cat si pentru o rezistenta cat mai buna in timp, aceasta structura se realizeaza preponderent din lemn uscat, insa, ocazional se face si din metal.

Pentru a mari durata de viata a structurii de rezistenta se fac si unele tratamente, fie cel de ignifugare (pentru protectia la incendiu), cat si un tratament de fungicizare (sa ne asiguram ca, in cazul unei umiditati crescute, nu o sa avem probleme cu diverse ciuperci sau bacterii).

Montajul unui acoperis

Construirea si montarea unui acoperis este un proces destul de amplu, chiar daca la prima vedere poate fi relativ simplu. grinzile, coama, in cazul acoperisurilor in doua ape, precum si penele si stalpii – toate aceste elemente trebuie imbinate cu grija, cat mai bine. Echipa noastra are capacitatea sa monteze, la un nivel profesionist, toate elementele ce compun acoperisul.

Cele mai multe acoperisuri au ca structura de rezistenta lemnul. Aceasta alegere are numeroase avantaje, si anume ca se poate modela usor in formele necesare pentru fiecare acoperis in parte. Mai mult, lemnul izoleaza bine si are de asemenea si un cost de achizitie mic.

In cazul in care acoperisul vechi are un aspect deteriorat dar sarpanta este intr-o stare buna, invelitoarea noua se poate monta peste cea veche, exceptie la aceasta regula sunt acoperisurile din asbest al carui material este interzis din cauza efectelor negative pe care le are asupra sanatatii omului.

Termeni utili pe intelesul tuturor

In procesul de montaj al noului acoperis trebuie sa tine-ti cont de urmatoarele aspecte:

a.     Sarpanta – este scheletul acoperisului, poate fi metalic sau din material lemnos, pe sarpanta se monteaza invelitoarea.

b.     Astereala – completeaza sarpanta si este important ca ea sa fie dreapa si fara denivelari.

c.     Folia anticondens – este importanta in functionarea buna a acoperisului. Datorita condensului, este recomandat sa alegeti o folie anticondens care sa permita o trecere rapida a vaporilor de apa din interiorul casei, dar care sa nu permita infiltrarea picaturilor in structura acoperisului (sarpanta sau astereala).

d.     Caroiajul – este alcatuit din sipci si contracipci, pe el se monteaza invelitoarea de tigla metalica sau tabla faltuita iar scopul carotajului este cel de aerisire si ventilatie.

e.     Invelitoarea – este elementul care inveleste sarpanta si defineste acoperisul, invelitoarea poate fi metalica sau ceramica, dar in cazul nostru va recomandam invelitoarea metalica de la Metigla alegand fie tigla metalica sau tabla prefaltuita.

f.     Montarea pieselor de finisaj – dupa montarea invelitorii se monteaza piesele de finisaj pentru a asigura o potectie mai buna a acoperisului impotriva infiltrarii apei si a da un aspect placut locuintei.

g.     Sistemul pluvial – Pentru a completa si desavarsi functionalitatea unui acoperis recomandam achizitionarea unui sistem de drenaj al apei pluviale.